Door de werkgroep Cultuurhistorisch Erfgoed in de Fryske Marren werden in de afgelopen maanden de burgers opgeroepen om het naar hun mening mooiste monument in de gemeente te nomineren voor It Gouden Haske.
It Gouden Haske wordt door een jury toegekend aan één van de door de burgers voorgedragen projecten. Het is een beeldje dat twee gespitste haze-oren verbeeldt. De ontwerper en maker van het beeld is Bram de Smit uit Balk.
Door inwoners van De Fryske Marren werden 10 monumenten genomineerd. Na rijp beraad werd er door de jury een selectie gemaakt van 3 monumenten t.w Het Raadhuis in Balk, de Protestantse kerk in Lemmer en het pand Voorstreek 118 in Sloten.

De winnaar werd de kerk in Lemmer. Betty Posthumus uit Lemmer had eigenlijk de kansel uit de kerk voorgedragen maar de jury betrok het hele gebouw bij de beoordeling.


Tijdens de uitreiking van de prijs in de Hobbe van Baertkerk in Joure vertelde de voorzitter van de werkgroep Minke Hiemstra dat met deze verkiezing wordt beoogd meer aandacht te generen voor de vele Rijks en Gemeente Monumenten in de Fryske Marren. Wethouder Durk Durksz benadrukte dat het bijzonder is dat aan de burgers werd gevraagd monumenten te nomineren. De bedoeling is dat de uitreiking van It Gouden Haske een traditie wordt. Betty Posthumus mocht de prijs overhandigen aan Jelle van der Bijl van de Protestantse Gemeente in Lemmer.
De werkgroep Cultuur Historisch Erfgoed in de Fryske Marren heeft met groot succes dit jaar voor het eerst de Open Monumenten dag in de hele gemeente georganiseerd. Het thema was dit jaar “Boeren, Burgers en Buitenlui”. Met de deze slogan opende de Stadsomroeper van Sloten zaterdag deze dag op het bordes van het Raadhuis in Balk.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment