In de bibliotheek van Balk zijn van 9 juni tot en met 24 augustus linoleumsneden van Lienke Boot te bewonderen. Het betreft een keuze uit de kleurenlino’s die zij maakte voor het boek ‘Tsjilp! 25 fûgelgedichten foar grutte en lytse protters’ van Eppie Dam.

Naast haar reguliere baan in het onderwijs heeft Lienke Boot altijd getekend en geschilderd. Aanvankelijk voor zichzelf en op bescheiden schaal. Haar werk kreeg meer bekendheid, en meteen waardering, toen ze in 2013 fijnzinnige pentekeningen leverde voor een bloemlezing Friese vogelpoëzie. Een jaar later maakte ze, in klassieke stijl, botanische pentekeningen voor een andere poëzie-uitgave.

Dit jaar verscheen ‘Tsjilp!’, waarvoor Lienke Boot de tekenpen verruilde voor de guts en de verfroller. De lino-techniek vereist een vaste hand en de meerkleurendruk vraagt om gevoel voor verhouding. Beide zijn bij Lienke Boot van nature aanwezig. Zo schreef de recensent van het Friesch Dagblad: ‘De vogels zijn zonder uitzondering goed getroffen en in trefzekere halen neergezet. Het overbodige werd oordeelkundig weggelaten en ook het kleurgebruik is een weldaad voor de ogen.’

In de bibliotheek van Balk zijn het werk van Lienke Boot en Eppie Dam samen te zien

Deze expositie, die weer georganiseerd wordt door de Kunstkring Gaasterland, is te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek: dinsdag en vrijdag van 14.00- 20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment